Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
O škole    Stránky    Ostatní    Sovy    Burza    Kladno    KMD    
Ostatní
Vše, co se netýká předchozích sekcí

Vložit nový příspěvek

Vložit nový příspěvek

              

Zobrazení příspěvků

18. 2. 2007, 11:10
m88x
lístky se falšovaly každej rok, nevim, proč se to letos tolik řeší? třídy by měly zaplatit těch 9.000,-.
jestli kázeňské potrestání, tak maximálně ředitelskou důtku, ale všem, protože to samozřejmě nejsou jen maturující třídy, které lístky kopírují...
17. 2. 2007, 18:37
Terýsek:)
Díky za podporu :))).... Snad už se aféra s lístky brzo vyřeší :)...
17. 2. 2007, 18:24
:-S Pája
Tak jsem si zašel zas jednou na stránky mojí staré dobré školičky a nevycházím z úžasu... Škoda, že nejsem ve středu dění a neznám podrobnosti, bývalo by mně docela zajímalo, jak se zas takováhle šaškárna typu "maturanti vs. rada rodičů" vyvine... Jo a ještě se letos budou plesy řešit s ostatními třídami LOL :D No promiňte, já akorát nerad "takovouhle" úředničinu... Padělané lístky... ano, to se samozřejmě řešit musí, že... Po kom těch 20000 jako přesně požadují ?
17. 2. 2007, 10:26
:-S ***
A rada rodičů se jako obvykle veřejně nevyjádří...?
17. 2. 2007, 6:47
Dan Panda-ex4.B-2004
discipline mike: mno, hele, ignorovat radu rodičů dost dobře nejde, protože ona platí ples... ale je tu jedna možnost a pokud se rada chová stále tak, jako se chovala k nám, tak doufám, že se brzy najde třída, která řekne "dost" a maturitní ples si zařídí a zaplatí sama s pomocí sponzorů... takže námět na vzpouru :-)
17. 2. 2007, 6:43
Dan Panda-ex4.B-2004
Díky za reakci, Miro, je vidět, že tvoje místo v Goblinovi bylo opravdu zasloužené :-).

Plně s tebou souhlasím, jen ještě rozepíšu a doplním pár věcí.

Padělání komické podoby lístků mohlo mít dva motivy, jedním bylo sebeobohacení, druhým bylo to, že lístků na stání bylo málo a ani samotní maturanti nebyli plně uspokojeni, co se týče požadavků na počty lístků pro své kamarády. Oba motivy se, jak jsem se dozvěděl, vyskytovaly. Mimochodem, když se někdo chlubí tím, že vydělává na padělání lístků, tak to je idiot, a zaslouží potrestat. Pokud někdo tajně nakopíruje pár lístků na stání, aby dostal na ples svého kamaráda, pro kterého lístek prostě nebyl, protože byly lístky rozebrány ihned po začátku prodeje, pak to také není úplně v pořádku, ale pak bych začal hledat chybu na straně školy, proč je přes velkou poptávku nabídka lístků napevno dána a pořadatel plesu odmítne dotisk za účelem dalšího zisku a pokrytí nákladů na ples. Tímto se chci dostat k otázce viníků. Je pro třídu viník ten její žák, který se obohatil tím, že prodával padělky za cenu originálu? Podle mého by měl být. Ale je viník ten, který padělal pár lístků, aby pomohl dostat na ples kamarády svých spolužáků? To už je otázka, jak moc velké je to provinění vůči svým spolužákům, kterým padělané lístky defacto pomohly pro jejich známé.

Další otázka - kolik bylo lístků na ples? Rada rodičů vydala lístky na sezení, o které nebyl zájem (nabídka převyšovala poptávku), zatímco limitovala počet lístků na stání, o něž byla poptávka veliká. Zajímal by mě důvod, proč rada rodičů odmítla dotisknout další poptávané lístky a dala tím jasně najevo, že nemá zájem vydělat na nich další peníze, které by byly jako pokrytí nákladů na ples rozhodně jistější, než žádné peníze z neprodaných lístků na sezení. Sto korun z lístku na stání v této situaci mělo logicky větší hodnotu než 200 korun z méně prodejného lístku na sezení. Pokud bylo na plese 200 lidí navíc, co prošli na falzifikáty, dokážete si představit, kolik lidí by na plese bylo, pokud by tam byli jen ti s oficiálními lístky? Málo. Kulturní dům by rozhodně prodělal (200 lidí navíc = několikanásobně vyšší tržby). Už takhle tam přišlo málo lidí, pokud to porovnám s naším plesem, kde se maturitní ročník 2004 skládal pouze ze dvou tříd a kulturní dům přesto praskal ve švech.

Přiznám se, nemám rád radu rodičů, jako jsem jí neměl rád už jako student gymnázia, protože to byla taková skupina lidí, která dávala najevo svou moc, nadřazenost a se kterou se nedalo moc diskutovat ohledně organizace plesu, našich nápadů, vylepšení, atd. Proto se mi nelíbí, jak se plánuje zachovat ke studentům. Stejně jako mi kdysi bylo záhadou, proč jsem měl a musel povinně platit tzv. "dar škole", se kterým pak rada rodičů nakládala. Nebyl by toto také dobrý námět na diskuzi, když už tu rada rodičů mává penězi, ušlým ziskem a náhradou škody přesahující reálnou částku a vyhrožuje odstrašujícími tresty? (Btw., netuším, kdo z rady rodičů nebo ze školy má kamarády v kapele K-Band, ale tahle kapela hraje plesy gymnázia stále a přitom je to děs - říkám jako muzikant, co má uši, rytmus a vkus. Přeji další maturitní třídě příští rok, aby měla sílu najít nějakou kvalitnější alternativu :-))

Znovu tedy zopakuji můj skromný návrh na řešení. Všechny třídy (a žádné výjimky týkající se rodinných vztahů s členy rady rodičů), které měly co dočinění s falšováním lístků, ať se složí a dají dohromady ušlý zisk, tedy 9000 korun, případně ať nabídnou částku 12000 (nevím přesně, kolik si třídy dohodly, že by zaplatily) jako dostatečnou náhradu škody s tím, že nikdo nebude nijak dále trestán, a to ani formou šikany prostřednictvím profesorů (co si budeme nalhávat, že). Pokud by na toto řešení rada nepřistoupila a trvala na středověkém řešení, lámání v kole, ožebračení studentů a jejich následném katapultování za hradby gymnázia, pak doporučuji se vzpeřít a zapírat. Pak už by řešení situace bylo jen na případném šetření policie (o jeho úspěšnosti si můžete myslet své, jako si to myslím sám) a také o tom, do jaké míry je někdo schopen po tom, co si koupil falešné lístky, na které protlačil své kamarády, udat toho, od něhož lístky koupil/dostal (záleží pak na situacích "tvrzení proti tvrzení" atd.). První varianta plus řešení navrhované Mirkem v přechozím příspěvku se mi jeví jako nejoptimálnější dané situaci. S lidskostí řešení, jak to Mirek hezky popsal, plně souhlasím.

Také děkuji, že jste můj sobotně ranní sloh dočetli. Autorem je Dan Panda, student maturitního ročníku 2004 a student informatiky na VŠE Praha, toho času na přerušeném studiu :-).
17. 2. 2007, 4:35
discipline mike
hlavne mi prijde nejvetsi blbost davat na starost listky rade rodicu.... to je zalezitost maturantu, ostatne stejne jako cely ples... nedopustil bych, aby mi neco zarizovalal a diktovala rada rodicu.... ignorace rade rodicu je nejlepsi reseni...!
17. 2. 2007, 0:27
Miroslav HUML (elsa cz alt64 huml)
Jako první bych reagoval na otázku, kterou položil Panda, mimochodem můj bývalý spolužák. Nejsem sice právník, ale již studuji na právnické fakultě třetím rokem. Není to sice doba, po které bych mohl fundovaně radit, ale můj soukromý názor bych si dovolil vyslovit. Otázka, komu by se to mělo vydat, nepotěší asi nikoho:

§ 451 – občanského zákoníku
(1) Kdo se na úkor jiného bezdůvodně obohatí, musí obohacení vydat.
(2) Bezdůvodným obohacením je majetkový prospěch získaný plněním bez právního důvodu, plněním z neplatného právního úkonu nebo plněním z právního důvodu, který odpadl, jakož i majetkový prospěch získaný z nepoctivých zdrojů.

§ 456 – občanského zákoníku
Předmět bezdůvodného obohacení se musí vydat tomu, na jehož úkor byl získán. Nelze-li toho, na jehož úkor byl získán, zjistit, musí se vydat státu.

Takže úplně nejčistějším řešením by tedy bylo, kdyby ti, kteří se na této aférce podíleli, vydali Radě oněch 9 000 Kč, o které byla Rada rodičů dle dostupných informací poškozena a zbylou částku, kterou bych vypočítal tak, že bych zjišťoval, kolik korun skutečně za lístky bylo utrženo (majetkový prospěch z nepoctivých zdrojů), bych vrátil státu. Bylo by to správné, ale asi by to v dané situaci nepomohlo nikomu, takže mne přijde rozumné, aby Rada rodičů přijala nabízenou částku, která přesahuje 9 000 Kč, čímž by de facto ples vydělal více, než se původně plánovalo, a dále se daným problémem již nezabývala.

Jak z řady příspěvků vyplynulo, nejednalo se o bezohledný pokus určitých jedinců obohatit se na úkor lidí důvěřivých jedinců, ale jen o určitý, i když nečestný, pokus dostat na ples kamarády, na které se již vstupenky nedostali. Je pravdou, že se to nedělá, ale mělo by se v dané chvíli přihlédnout ke všem okolnostem a ty jsou dost otřesné. Organizátor plesu vypustí mezi lidi cár papíru, který se dá jednoduše namnožit. Sám se podílím na pořádání plesů pro naší fakultu a byl jsem u výroby našich stupenech. Pomocí jednoduchého triku (levného) se nám podařilo docílit toho, že se nedostal nikdo na falešnou vstupenku. Rád bych to prozradil někomu z vedení školy, ale rozhodně se o tom nebudu rozepisovat zde, to by ztratilo smysl. Podstatou věci je, že Rada rodičů taktéž podcenila přípravu plesu a to, k čemu došlo, je jen logickým vyústěním řady chyb.

Osobně bych byl pro to, aby rada přijala nabízené plnění s tím, že když již byl umožněn odchod potencionálních svědků, je nesprávné si vylívat vztek na pár jedincích, kteří to ani nemysleli zle. Nikdo neví přesně, kdo padělal kolik lístků a je nade vší pochybnost jasné, že to zůstane historii ukryto. Když jsem slyšel, jaké druhy trestů Rada doporučuje, tak jsem se vyděsil. Analogicky se dostáváme při použití těchto trestů do trestního procesu, kde je třeba dokázat potencionálnímu viníkovi vinu zcela jasně a nikdo nesmí o ničem pochybovat. Všem je dobře známo, že tento druh trestu lidem zničí nebo hodně zkomplikuje život. Mít v opise trestního rejstříku zpronevěru, to vám zavře dveře téměř všude. Proto soudce při ukládání těchto trestů musí být hodně obezřetný. A právě hrozbu vyloučení ze školy po osmi respektive čtyřech letech studia považuji za hodně nepřiměřenou povaze věci. Tento trest totálně odrovná někoho, kdo třeba jen ve snaze pomoci kamarádovi, vyrobil pár hloupých lístků, ale nyní mu někdo bude chtít přišít vše, co po sečtení útržků vyplavalo na povrch.

Taktéž bych nebyl pro trojku z chování, v rozhodujícím roce, kdy se maturanti hlásí na VŠ, by to bylo opět dost drsné, škola by měla svým studentům v této nelehké chvíli spíše pomáhat a ne se dovolávat drastických trestů za něco, co je na první pohled vážné, ale když se zamyslíte nad všemi okolnostmi, tak se to vykreslí v novém světle.

Kdyby mi někdo položil otázku, zda by bylo správné nechat viníky bez trestu, tak bych asi odpověděl, že sice nebylo, ale všichni již de facto potrestáni byli. Když se vžiji do kůže bezproblémového studenta, který vyrobí kopii vstupenky pro kámoše, na kterého se nedostal lístek na sezení, chtěl si jen na chvíli zatancovat a nechtělo se mu platit 200Kč (což je pro středoškoláka asi 4-5 hodin práce na brigádě po zdanění), tak bych se asi cítil strašně, kdyby se kolem mé osoby strhlo to, co se děje. Sice osobně neznám nikoho postiženého, ale jsem přesvědčen, že když se škola zachová velkoryse a za daných podmínek (uhrazení více jak 9 000Kč, které studenti nabídli) vše odpustí, tak tito jedinci již do smrti smrťoucí nic podobného nevyvedou. Nezávidím těm lidem ani vteřinu z toho, co v těchto chvílích prožívají a to mi přijde jako dost strašný trest samo sebou. V podobných situacích mne napadá biblické: “Kdo jsi bez viny, hoď kamenem“ a nejsem si jist, kolik lidí pohybujících se mezi námi by mohlo ty kameny vrhat. Nikdo na této planetě není úplně svatý, že by nikdy nešel na červenou, vrátil státu to, co vždy nalezne na ulici atd. Musíme se vzpamatovat a kouknout se na celou věc s nadhledem.

K problému došlo, ale co se vlastně stalo? Nikdo nikoho nezranil, nikdo nikomu nezpůsobil trvalou újmu atd. Zajímalo by mne, zda by v těchto situacích byla rada tak aktivní?

Já tímto prosím radu rodičů, aby se usnesla tak, že přijme nabídnutou částku, aby se viníci omluvili ve svých třídách a aby se vše urovnalo. Mějte prosím soucit s těmi lidmi, jdou k maturitě, čeká je zatím nejtěžší a jeden z nejdůležitějších roků jejich života. V tomto ohledu mi to přijde jako žabomyší válka o kompetence a dokazování síly a moci.

Děkuji za pochopení, děkuji všem, co to dočetli až sem za jejich čas a ještě jednou žádám Radu rodičů o lidské rozhodnutí, které bude adekvátní k povaze věci a nebude připomínat středověk, kdy plnil trest funkci odstrašovací, ale dobu, kterou rádi nazýváme moderní, kdy by měl mít trest funkci výchovnou.

Věřte, že účelem má být to, aby potrestaný nadále mohl fungovat ve společnosti a přinesl ji v budoucnu nějaké užitky a ne to, aby potrestaný měl zpackaný život, dostal se na samý okraj společnosti a následně ji dále škodil.

PS: Máte v rukách osudy lidí a ne strojů, to si prosím uvědomte !!!

Autorem je Miroslav Huml, maturant ze 4.B v roce 2004, nyní student třetího ročníku pražské právnické fakulty.
16. 2. 2007, 19:49
:-S Anonym
Jarku prosimtě...jasný..Ty si pan dokonalý...a svatoušek k tomu....
16. 2. 2007, 19:14
B-) icll
Je pro me tezke zaujmout stanovisko a nepriklanet se pritom na jednu ci druhou stranu. Obvzlast po te, co jsem byl jaksi nepravem obvinen ze spoluucasti. Jsem zvedavy na pondelni radu rodicu a na vysledek, ke kteremu spolecnymi silami dospejeme.
to Dan Panda-ex4.B-2004: Neco na tom co jsi napsal je. Nebo spis, je na tom hodne. Nejak takhle by se to melo vyresit.
16. 2. 2007, 18:01
:-S ehm
Ja nejak nechapu co to radu rodicu popadlo.... cely roky temer nic neresi a najednou si vymysli, ze za to kopirovani budou pozadovat 20 000. Podle mne je to nesmyslna casto..takova skoda to urcite nebyla... a take souhlasim s tim ze by se melo delat vic listku na stani. Na co tolik listku na sezeni kdyz si stejne neni pak kam sednout??? ach ta jejich logika...
16. 2. 2007, 16:24
:-S xxx
ad. listky: NECHAPU, proc bylo milion listku na sezeni a zadny listek na stani... Dyz uz z toho minuleho maturitaku vam (nejspis rade rodicu jakozto vyrobci listku) muselo byt jasne, ze je vsechny neprodate a naopak ze dost lidi bude nastvanych, ze se na ples nedostanou (dat 200 za zidli, na ktere bych sedel asi tak 5 minut z celeho plesu vazne nema cenu...). Takze zaver je pro me naprosto jasnej -> priste by mel organizator udelat vic listku na stani, aby se na kazdeho dostalo (pripadne poustet za nejake zvysene vstupne, treba 120, rovnou na miste) a min listku na sezeni o ktere neni moc zajem. Kopirovani chapu jen jako snahu, aby se na ples dostalo vic lidi(znamych, kamaradu) a aby byla vetsi legrace, nikoliv jako snahu obohatit se.
16. 2. 2007, 13:47
Dan Panda-ex4.B-2004
Ples - výborný, líbil se mi, obě třídy. Aféra s lístky - když se mi doneslo pár prvních informací, začalo mě zajímat, jak se k tomu škola postaví. A začalo mi to být najednou povědomé (něco jako když jsme organizovali náš ples a rada rodičů se tehdy k našim návrhům, jako bylo promítání fotek na hlavním sále atd., postavila stylem "my máme peníze a moc, vy držte hubu a krok")... Souhlasím s tím, že kopírovat lístky není košer, je to padělání a není to fér vůči kupujícímu takového lístku (ostatně jsem se sám jednou napálil, když jsem místo originálu dostal kopii). Ale nesouhlasím s postupem rady rodičů... Zatím co vím, tak lístky na tento maturitní ples byly po grafické stránce neskutečně otřesné a amatérské, s nulovými ochrannými prvky (každý grafik by tohle vyrobil, odhaduji to na 15 minut práce), organizátor plesu (rada rodičů, jak jsem pochopil) měl povinnost vyrobit lístky takovým způsobem, aby nebylo možné lehce vyrábět kopie. Tudíž první velká chyba je na straně rady rodičů, že nezajistila kvalitní lístky (ostatně takovou snadnou kopii vám dle mého za úplatu udělá i kdejaké grafické studio, reklamka nebo tiskárna). Druhá chyba, škola chytila prý nějaké lidi před vchodem co se chtěli dostat dovnitř na kopie lístků a poslala je domů = utekly důkazy... A třetí věc, podle toho, co vím, se prý neprodaly lístky na sezení za 9000 korun. Tím pádem vznikla radě rodičů škoda 9000 korun a na žádnou další náhradu škody nemá rada rodičů právo! Pokud by byli viníci usvědčeni a byl by jim dokázán přesný počet prodaných lístků a přesná částka, kterou si vydělali, podle občanskoprávních vztahů (tohle nemám ze své hlavy, tohle mám z konzultace s právníkem) by museli pouze tuto částku odevzdat jako bezdůvodné obohacení (teď si nejsem jistý, komu odevzdat, ale radě rodičů by to zřejmě nebylo). Tudíž - pokud rada rodičů žádá po studentech 20000 korun, nemá na to právo a tudíž bych doporučil studentům na takové zastrašování nepřistoupit. Doporučuji dohodu. Třídy se složí dohromady rovným dílem a zaplatí náhradu škody 9000. A složí se všechny třídy, které kopírovaly, tedy i třída (nějací prváci, nebo kvinta?), která kopírovala a která je nad ostatními zohledňována proto, že je jejím žákem syn předsedkyně rady rodičů. Rada rodičů na další ples příští rok nebude laxní (jooo, za chyby se platí) a nechá vyrobit lístky s nepadělatelnou ochranou (vím o několika věcech, které padělat nepůjdou). Přijde mi to jako dostatečně férové řešení a poučení pro všechny. Pokud by na takovou nabídku rada rodičů nepřistoupila, pak doporučuji se vzepřít a neplatit nic. Pak to bude na tom, jak by situaci vyšetřila policie, našla důkazy na konkrétní osoby a prokázala vzniklou škodu a bezdůvodné obohacení. A upřímně. 4 třídy = 120 svědků plus mnoho dalších kteří byli potenciálními kupujícími a k tomu škoda 9000 (další škoda nevznikla a kulturní dům na dalších lidech vydělal formou šatny, pití, jídla...) - nemyslím si, že by se případ úspěšně vyřešil. Dle mého názoru bude nejlepší vzájemná dohoda a ne takové praktiky, jaké (co vím z doslechu) praktikuje rada rodičů. A rada pro studenty - nenechte se strašit a nenechte si vyhrožovat!
16. 2. 2007, 12:54
B-) Palec (centrum cz alt64 softmalecek)
2Willy F:Tu 4.C nějak moc tvrdě vyzdvYhuješ. :-) Nemáš pít tolik toho alkoholu, vidíš, co to s tebou dělá.
16. 2. 2007, 12:49
B-) Palec (centrum cz alt64 softmalecek)
Omlouvám se, už by mělo všechno být v nejlepším pořádku...
16. 2. 2007, 12:44
B-) Palec (centrum cz alt64 softmalecek)
Koukám, že se nám tu vyskytla nějaká chybka. Takže za to asi přeci jenom můžu... :-(
16. 2. 2007, 12:43
B-) Palec (centrum cz alt64 softmalecek)
Takových opakovaných příspěvků... A to jsem ani zrovna nic na stránkách nepředělával... Dám to do pořádku.
16. 2. 2007, 9:54
B-) Hanuman
Troch pozdě ale přece ples byl naprosto vynikající 4.C zaslouží uznání protože držet krok s třídou jako je O8.A neni lehký a oni to docela zvládli. Ale přesto každýmu musí být jasný že O8.A byla ze všech letošních maturitních tříd jednoznačně nejlepší
16. 2. 2007, 9:27
anonym
2Meloun, Willy F
Takže je vpořádku falšovat a prodávat falešné lístky? Pokud toto někdo dělá, tak je to rozhodně trestný čin a potrestaný by měl být.
15. 2. 2007, 22:40
Maloun
Když mafie někoho vydírá a přijde se na to, tak jí zavře policie. Rada rodičů bohužel policii moc nezajímá...

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)