Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Francouzsko-české dny 2014

I letos se studenti francouzského jazyka naší školy účastnili Francouzsko-českých dnů pořádaných Francouzsko-českým klubem v Kladně, a podíleli se tak na celosvětových oslavách Dnů frankofonie.
Francouzské dny v našem gymnáziu začaly divadelním představením hry Pejsek a kočička v divadle Lampion. Studenti ze všech ročníků tak měli možnost zhlédnout loutkové představení, které bylo uvedeno částečně i ve francouzském jazyce.
Někteří studenti byli přítomni i na slavnostním zahájení Francouzsko-českých dnů v Kladně, které proběhlo za účasti francouzského velvyslance pana Jean-Pierra Asvazadouriana.
V rámci poznávání francouzské kultury žáci navštívili také divadelní představení Marie Antoinette.
Ti, kteří se chtěli dozvědět něco více o francouzském filmu, si přišli poslechnout přednášku studentů francouzského semináře na téma Současná francouzská kinematografie. Posluchači se dozvěděli o posledních filmových novinkách, hudbě nebo zfilmovaných francouzských komiksech. Přednáška byla doplněna mnoha fotografiemi a ukázkami z filmů. Na závěr Filip Kratochvíl zahrál na akordeon některé známé melodie z filmu Amélie z Montmartru. Přednáška byla připravena odborně na výši a současně zajímavě, a tak seminaristé přiblížili ostatním studentům zase o něco více zemi galského kohouta.
Studenti také zašli ochutnat francouzské speciality do restaurace Staré Kladno.
Další možností setkat se s francouzskou kulturou byla filmová představení. Tentokrát se promítaly dva francouzské filmy v původním znění s českými titulky. První byl o známém francouzském malíři Auguste Renoirovi (Renoir), druhým pak byla detektivka Parchanti spí dobře (Les Salauds). Třetí film byl kreslený film pro děti Oggy a škodíci (Oggy et les Cafards) v českém jazyce.
V rámci letošních francouzských dnů proběhla také přednáška, tentokrát ve Francouzsko-českém klubu, o zážitcích z cest po Akvitánsku.
Letos podruhé do Kladna přijeli francouzští trhovci, a tak studenti mohli v rámci francouzských trhů ochutnat tradiční pochutiny a delikatesy z Francie, například sýry, salámy, paštiky, uzeniny, bretonské palačinky, a ti plnoletí i francouzská vína. V rámci trhů si poslechli i koncert skupiny Bran, jejíž hudba vychází ze starých bretaňských lidových motivů.
Projekt Francouzsko-českých dnů byl úspěšný - díky všem studentům francouzského jazyka za jejich účast a pomoc.

Krátké video – Filip hraje melodie

14. května 2014

PhDr. Tereza Černá (gymnasiumkladno cz alt64 tereza cerna)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)