Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Výlet do budoucnosti

Jaká bude asi budoucnost? To si mohli vyzkoušet na vlastní kůži studenti kladenského gymnázia ve čtvrtek 11. října 2012, když vyrazili na jednodenní výlet do Linze na speciální výstavu do ARS Electronica Center Linz pod záštitou centra výzkumu Řez s.r.o., kde se konala unikátní výstava technologií budoucnosti! V pěti rovinách zde byl prezentován fascinující pohled do digitálního světa počítačů a představují se zde nejnovější digitální technologie a média. Ars Electronica Center Linz je každoročně se měnící výstava s interaktivními instalacemi z výzkumných laboratoří, které jsou umělecky ztvárněné a představují vývojové trendy.

Prohlídka výstavy začíná v nejvyšším druhém patře, kde je představeno několik vynálezů, soustředěných především na optické klamy a estetiku. Snad nejzajímavější je expozice v nejtmavší časti budovy ,a to tzv. Umělecké dílo za oponou, kde novodobý umělec využil nejrůznějších předmětů všedního dne. Instaloval zde kolíčky na prádlo, které při správném nasvícení vypadají jako příměstská krajina.

První patro nabídne náhled do světa mystických písmen. Můžete se zde poučit o historii písma a dokonce se i výtvarně realizovat. V těchto místech se poprvé výstava spojuje s dílnou, kde si každý návštěvník zkusí vyrobit svůj vlastní exponát, a tak přispěje do sbírky Ars Electronica Center.

V přízemí se pak nachází jedna z mnoha expozic, která nenechá chladného téměř nikoho. Jedná se o velkou projekční místnost ve 3D, ve které se ocitnete přímo ve vesmíru a všechny planety a hvězdy máte téměř na dosah ruky… Zkušený a milý průvodce Vás vezme na jedinečnou projížďku po naší Mléčné dráze a pak ještě dál až do jiných galaxií. Tento zážitek rozhodně stojí za to! Myslíte, že už to nemůže být lepší? Nakonec ještě trochu adrenalinu… Finálová tečka potěší každého lyžaře. Dostane se Vám potěšení sjet nejdelší sjezdovou trať na světě, a to Kitzbühel! Fikce je vážně dokonalá, žádný lyžař se neubrání pružení v kolenou a vykružování zatáček, je to skutečně jako byste jeli doopravdy! V jednom z podzemních pater se dozvíte něco o historii nejnovějších technologií, které již vstoupily do našeho každodne. Jsou to mobilní telefony, smartphony, IPody, IPady a v neposlední řadě facebook…

A nyní už vcházíme do posledního poschodí, které je asi nejfantastičtější a velice vizionářské… Zde je možné si prohlédnout nejnovější postupy a technologie při zkoumání drobných živočichů. Jsou zde vystavené i nejmodernější robotické přístroje. Ty se jednou snad mohou stát součástí našich každodenních životů. Zaujmout může nový prostředek komunikace tzv. telenoid, který by měl za nějaký čas nahradit naše mobilní telefony a měl by být dokonce schopný na sebe převzít podobu volajícího a dokonce by měl napodobovat i jeho mimiku! Ale tohle všechno je prozatím hudbou budoucnosti… Dalším velice zajímavým robotem v této expozici je Paro, což je velmi věrná kopie roztomilého tuleně. Byl vyvinut pro terapeutické použití, především pro osamělé seniory. Japonští a evropští psychologové ho začínají používat při terapiích se „zvířaty“ a zatím mají velice pozitivní odezvy.

Toto poslední a nejhravější patro je rozděleno do několika laboratoří a každý nadšenec vědy ale i naprostý laik si zde může najít a vyzkoušet vše, co ho zajímá… Výstava je skutečně unikátní a osloví snad každého! Doufám, že i vy si jednou uděláte svůj malý výlet do budoucnosti a budete objevovat neuvěřitelná tajemství vědy!

31. října 2012

Barbora Nováková, bývalá 4.C (2013)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)