Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Francouzsko-české dny 2012

I letos se studenti francouzského jazyka našeho gymnázia zapojili do Francouzsko-českých dnů pořádaných Francouzsko-českým klubem v Kladně a účastnili se tak celosvětových březnových oslav Dnů Frankofonie.

Francouzské dny na našem gymnáziu začaly happeningem s názvem Francie v ulicích města. Studenti se snažili přinést alespoň trochu francouzské atmosféry do ulic Kladna a přiblížit Kladeňákům Francii.

Další akcí byla přednáška studentů francouzského semináře. Tentokrát si seminaristé připravili biografii, ukázky z her a knih, filmografii a různé jiné zajímavosti o francouzsko-belgickém spisovateli, dramatikovi a režisérovi, který je nositelem celé řady literárních a divadelních her – Éricu-Emmanuelovi Schmittovi. V rámci projektu studenti také shlédli v originále film Oscar a dáma v růžovém, který byl natočený podle literární předlohy jedné z knih E.E. Schmitta. Celý projekt začal emailem adresovaným spisovateli, na který našim studentům E.E.Schmitt prostřednictvím svého asistenta odpověděl a kde píše, že ještě nikdy nenavštívil Českou republiku nebo také odpovídá, proč si změnil své občanství z francouzského na belgické.

Ti, kteří by chtěli studovat nebo žít ve Francii, si přišli poslechnout přednášku s besedou Žít, studovat a pracovat ve Francii Zuzany Darmopilové. Zuzana vyprávěla o zkušenostech ze života ve Francii, o jejích těžkých začátcích studia na Francouzském lyceu v Brně bez předchozích znalostí francouzského jazyka a studentům poskytla i některé tipy týkající se studia ve Francii.

Studentky semináře třetího ročníku si připravily velmi pěknou přednášku s názvem Francie mekka módy o známých francouzských módních návrhářích a módních klišé. Přednáška proběhla ve Francouzsko-českém klubu a byla velmi úspěšná.

V rámci Francouzsko-českých dnů v Kladně se studenti mohli zúčastnit slavnostního zahájení Francouzsko-českých dnů v Kladně, zajít do kina na francouzský film v původním znění s českými titulky Mozartova sestra, Nevěstinec nebo Tintinova dobrodružství, v Divadle Lampión shlédnout divadelní představení Zdravý nemocný nebo ochutnat francouzskou kuchyni.

Úspěšná byla Zuzka Mandlíková z O7, která se zapojila do národní soutěže Frankofonie 2012. Zuzka odpověděla na padesát otázek týkajících se Frankofonie a vytvořila plakát obsahující určená slova jako např. duše, hromadné dopravní prostředky, příběh atd. Zuzka se 20. března zúčastnila slavnostního vyhlášení výsledků této celonárodní soutěže, které se konalo na Ministerstvu zahraničních věcí v Praze a ze 400 soutěžících obsadila druhé místo. Zuzce děkujeme a gratulujeme k úspěchu!

Projekt Francouzsko-českých dnů byl úspěšný - díky všem studentům francouzského jazyka za jejich účast a pomoc.

Účastníci projektu

Děkujeme všem!

23. dubna 2012

PhDr. Tereza Černá (gymnasiumkladno cz alt64 tereza cerna)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)