Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Postavme školu v Africe 2008

Akce, která byla avizována na stránkách naší školy, měla velký úspěch. V sobotu 11. 10. jste na pěší zóně mohli "ochutnat Afriku". Velmi nás těší, že jsme se do tohoto projektu zapojili s našimi studenty, kteří vytvořili krásné práce, ale také že spousta našich studentů patří ke skautům, kteří akci pořádali. Ochutnala jsem výbornou kávu, která je distribuována ve fair trade. Nesmírně chutný čaj Touareg jsme s některými studenty ochutnali už ve škole. Nabídka byla skvělá - od ochutnávání jídel až po řemeslné aktivity.

Přikládáme zprávu od Aničky Kšírové, která je jednou z těch, díky nimž se akce podařila.

Alespoň na chvíli navštívit Afriku… kdo z nás by si to nepřál? Ti, kdo se v sobotu 11. 10. 2008 vydali na pěší zónu v Kladně, měli možnost okusit Afriku všemi smysly. Kladenští skauti ze střediska Orion zde již potřetí uspořádali Africký den, který je součástí celostátní sbírky "Postavme školu v Africe" pořádanou skauty ve spolupráci se společností Člověk v tísni.

Tato sbírka si klade za cíl zvýšit počet dětí, které mohou v Etiopii chodit do školy, a zlepšovat i kvalitu výuky. V současné době v této zemi, která má nesmírně bohatou a dlouhou historii, ale nyní je bohužel jednou z nejchudších na světě, může chodit do školy jen přibližně 60 % dětí. Důvodů je řada, mezi ty nejdůležitější patří nedostatek škol, neochota rodičů pouštět děti do školy (potřebují jejich pomoc doma) a špatná ekonomická situace. Díky sbírce "Postavme školu v Africe", která se letos koná již popáté, bylo v Etiopii postaveno sedm škol, což znamená splnění snu pro 1450 dětí, které mohou získat dosud nedostupné vzdělání.

Co všechno se tedy na kladenské pěší zóně v sobotu dělo? V jednom ze dvou velkých stanů, které tam vyrostly, byla výstava obrazů, které vytvořily děti ze speciální školy Korálek, studenti Gymnázia Kladno a děti ze skautských oddílů. Několik vybraných děl jsme potom s pomocí pana primátora Jiránka vydražili. Jejich cena se přitom šplhala do závratných výšin, protože všichni, kdo dražili, si to velmi užívali. Největší boj se strhnul o černého papouška kakadu, který byl vydražen za 750 korun!

Kromě obrazů skauti nabízeli i krásné ručně vyráběné náušnice, korále, náramky, keramické mističky a polštářky. Malí výtvarníci měli možnost vybarvit si omalovánky se lvy a slony nebo si vyrobit bubínek. Děti si též užívaly lov na slona, luštění nápisu v amharštině (oficiální jazyk Etiopie) nebo skládání velkého žirafího puzzle.

Rodiče, jejichž děti se zabavily u výtvarného stolku nebo při některé z her, se zatím mohli posadit v útulném Café Ethiopia, jehož stěny byly vyzdobeny fotografiemi škol, které byly v Etiopii díky sbírce "Postavme školu v Africe" postaveny v minulých pěti letech. Podávala se tam vynikající etiopská káva (Etiopie je pravlastí kávovníku!) nebo berberský čaj touareg. Ti, kdo měli hlad, ho zahnali marockým kuskusem nebo jihoamerickou quinoou.

Výtěžek z Afrického dne nyní poputuje na konto sbírky "Postavme školu v Africe". Pokud litujete, že jste se Afrického dne nemohli zúčastnit, máte ještě šanci - akce se zopakuje příští sobotu na "Václaváku" v Kročehlavech, tentokrát pod záštitou skautského střediska Stopa.

Za pomoc se sbírkou děkujeme studentům Gymnázia Kladno a speciální školy Korálek!

14. října 2008

PaedDr. Zuzana Vlčková (volny cz alt64 zuzvlc)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)