Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Návštěva jaderného reaktoru

Dne 3. 3. 2008 se pořádala návštěva jaderného reaktoru na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT pod vedením profesorek Hanušové a Scheirichové. Byli vybráni studenti jednoletých a dvouletých seminářů z fyziky, kteří byli doplněni zájemci z ostatních tříd.

Naše skupinka měla sraz poměrně brzy ráno u zastávky "pražáku" u gymnázia. Cesta nám zabrala asi hodinu a tři čtvrtě, po čemž jsme společně vyhodnotili, že student jaderné fyziky, který dojíždí z Kladna, opravdu nemá lehký život. K našemu negativnímu pohledu na cestu jistě přispělo deštivé počasí a několik přestupů mezi různými pražskými dopravními prostředky.

Na začátku exkurze jsme byli rozděleni na dvě skupiny. Poměrně nás zaskočila bezpečnostní opatření, kontroly občanek, detektor kovu a další drobnosti. Každý z nás obdržel žlutý plášť a bylo nám přiděleno i několik osobních dozimetrů. Přednáška začala nad reaktorem a bylo nám řečeno že se používá pouze na experimenty a vědecké účely a jeho maximální výkon je pouze 1 kW. Pokračovali jsme do řídícího centra, kde nám bylo předvedeno zapínání reaktoru, nekontrolovaná reakce a pád regulačních tyčí do reaktoru, vše za pohledu na grafy. Kolem hlavního dozimetru jsme došli do okolí nejnižších částí reaktoru, kde nás přibližně v metrové výši uvítala cedule, která ukazovala výšku vody při povodních v roce 2001. Náš průvodce k tomu dodal, že reaktor byl postaven v místech, o kterých se předpokládalo, že jsou daleko mimo zátopovou oblast. Také nám byly představeny uranové tyče i s důkazem, který nám poskytl náhle velmi hlasitý dozimetr, že se jedná o opravdový uran. Poté jsme se rozloučili s naším průvodcem a vyrazili na obávanou cestu domů.

Několik z nás se ještě vydalo na katedru makromolekulární fyziky MFF UK, kde nás s problematikou plasmových polymerů seznámil bývalý student našeho gymnázia Jan Hanuš. Viděli jsme metody přípravy tenkých vrstev plasmových polymerů, diagnostiku těchto vrstev pomocí infračervené spektroskopie a několik dalších metod.

Exkurze byla sama o sobě velmi zajímavá, jen škoda, že bylo mnoho času věnováno bezpečnostním opatření a informováním o nich na úkor vlastních údajů a problematice reaktoru.

12. dubna 2008

Jan Jerman, bývalá 4.A (2009)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)