Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Norimberk 2007 - poznávací zájezd

Ve středu 24. 10. 2007 vyrazilo 45 studentů z tříd vyššího gymnázia v čele s profesorkami Litmanovou a Tučkovou na poznávací zájezd do německého města Norimberk.

Před šestou hodinou ranní jsme se ještě zpola spící usadili v autobuse. S potěšením jsme zjistili, že zaspala jen jedna účastnice (které jsme ale zanedlouho šlechetně zastavili), takže jsme mohli vyrazit na zhruba čtyřhodinovou cestu.

Cestou do Norimberka jsme si vyslechli referáty našich spolužáků - o Bavorsku, spolkové zemi, kde Norimberk leží, o Norimberku samém a o Norimberských procesech, které se právě zde konaly. Asi v 10 hodin jsme konečně přijeli na místo a vydali se na prohlídku města. Cestou jsme zastavovali u významných nebo zajímavých památek, o kterých jsme z úst paní profesorky Litmanové získali všechny potřebné informace - v němčině. Její hodiny nesou své ovoce, a tak překlad do češtiny nebyl téměř potřeba.

Viděli jsme Mauthalle, nejhonosnější městskou stavbu středověku, kde se dříve vybíralo mýtné. Prohlédli jsme si dvě kašny, Schöner Brunnen a Tugendbrunnen, se sochami Mojžíše a proroků a sochami symbolizujícími ctnosti, jako jsou např. odvaha, víra, láska, naděje... Dozvěděli jsme se, kde byly po 300 let uloženy klenoty Svaté říše římské, kde byl pokřtěn Václav IV. Přes hlavní náměstí, místo konání tradičních vánočních trhů, jsme se dostali až k našemu cíli - muzeu Albrechta Dürera. V něm jsme se zúčastnili zábavné prohlídky (také samozřejmě v němčině), kterou vedla paní Agnes Dürer, manželka tohoto umělce. Ta je ve skutečnosti samozřejmě už asi 500 let po smrti, takže se její role ujala příjemná energická dáma v dobovém kostýmu. Procházeli jsme se po jejich pokojích, dozvěděli jsme se o Dürerově životě a práci, jak tvořil, vyráběl barvy, sjednával obchody.

Ve zbylém čase jsme ještě mohli užít atmosféry města, ochutnat místní speciality, především "Bratwurst", preclíky nebo perníčky, a pak už se vydat k autobusu. Aby si paní profesorka ověřila, jak jsme dávali pozor, připravila si pro nás na cestu soutěžní kvíz, který se snažili vyhrát všichni, ale potěšen byl jen vítěz, a to oříškovou čokoládou. Jako cena útěchy byly pro všechny připraveny výborné norimberské perníčky.

No a pak už jsme se pohodlně usadili, kdo chtěl, mohl sledovat film s příhodným názvem Účastníci zájezdu a určitě shledal, že ten náš zájezd byl o sto procent lepší než filmový.

Těšíme se za dva roky znovu a děkujeme oběma profesorkám za příjemně strávený den.

15. listopadu 2007

Sandra Linkeová, bývalá O8.A (2010)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)