Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Francouzsko-české dny 2017

I letos se studenti francouzského jazyka naší školy na konci září účastnili Francouzsko-českých dnů pořádaných Francouzsko-českým klubem v Kladně.

Francouzské dny začaly slavnostním zahájením a francouzským trhem. Letos popáté do Kladna přijeli francouzští trhovci, a tak studenti mohli v rámci francouzských trhů ochutnat tradiční pochutiny a delikatesy z Francie, například sýry, salámy, paštiky, uzeniny, a ti plnoletí i francouzská vína. V rámci trhů proběhl i koncert skupiny BAL LAB, jejíž hudba vychází ze starých bretaňských lidových motivů.

Další možností setkat se s Francií byla přednáška ve francouzském jazyce Fabiena Vautrina o francouzském školském systému, která se konala v posluchárně našeho gymnázia. Fabien ve své přednášce popsal, jak funguje francouzské školství. Přednáška byla velmi zajímavá a studenti v jejím závěru porovnávali fungování obou školských systémů a hledali jejich výhody a nevýhody.

Následující přednáška se konala ve Francouzsko-českém klubu v Kladně a její název byl Frankofonie. Přednášel opět Fabien Vautrin, tentokrát v českém jazyce. Studenti, kteří se jí zúčastnili, se dozvěděli, co se přesně skrývá pod tímto názvem a s Fabienem mohli procestovat mnoho zemí, ve kterých se používá francouzský jazyk.

Jednou z dalších možností setkat se s francouzskou kulturou byla také filmová představení. Tentokrát se promítaly dva francouzské filmy v původním znění s českými titulky. První byl film s názvem I dva jsou rodina (Tout commence demain), druhým pak byl film o slavném kapitánovi Jacquovi Cousteauovi Odysea (Odyssée). Třetí film byl kreslený film pro děti Robinson Crusoe na ostrově zvířátek (Robinson Crusoe) v českém jazyce.

Studenti také mohli zajít ochutnat francouzské speciality do restaurace Letná v Kladně.

Projekt Francouzsko-českých dnů byl úspěšný, díky všem!

Fotografie uvidíte na facebookových stránkách naší školy. Facebook

10. října 2017

PhDr. Tereza Černá (gymnasiumkladno cz alt64 tereza cerna)

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)