Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Francouzsko-české dny 2013

I letos se studenti francouzského jazyka našeho gymnázia zapojili do Francouzsko-českých dnů pořádaných Francouzsko-českým klubem v Kladně a účastnili se tak celosvětových oslav Dnů Frankofonie.

Francouzské dny na našem gymnáziu začaly divadelním představením hry Pinocchio v divadle Lampion. Studenti měli možnost shlédnout loutkové představení ve francouzském jazyce, protože do našeho města přijel soubor AMAC z partnerského města Vitry sur Seine.

V rámci Francouzsko-českých dnů v Kladně se také studenti mohli zúčastnit slavnostního zahájení Francouzsko-českých dnů v Kladně.

Další akcí byla přednáška Fabiena Vautina, Francouze žijícího v České republice, o Alsasku – Lotrinsku. Fabien seminaristům představil jeho rodný region.

Ti, kteří se chtěli dozvědět něco více o francouzských regionech, si přišli poslechnout přednášku s názvem Křížem krážem po Francii studentek francouzského semináře. Tentokrát si seminaristky připravily povídání o jejich vlastních zážitcích z cest po Francii například o cestování po regionu Pays de la Loire, Bretani, Poitou-Charentes, Ile de France. Přednáška byla doplněna mnoha fotografiemi z cest a přiblížila tak ostatním studentům zase o něco více zemi galského kohouta.

Studenti si také mohli zajít do kina na francouzský film v původním znění s českými titulky Nedoknutelní (Intouchables), Oui, šéfe (Comme un chef) nebo na Asterixe a Obelixe ve službách jejího veličenstva (Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté) v českém jazyce.

Letošní francouzské dny byly plné cestování a tak další přednáška, tentokrát ve Francouzsko-českém klubu, byla vyprávěním o zážitcích z cest po Normandii.

Letos poprvé do Kladna přijeli francouzští trhovci a tak studenti mohli v rámci Francouzských trhů ochutnat tradiční pochutiny a delikatesy z Francie například sýry, salámy, paštiky, uzeniny, bretonské palačinky, a ti plnoletí i francouzská vína. V rámci trhů si studenti mohli poslechnout koncert skupiny Bran, jejíž hudba vychází ze starých bretaňských lidových motivů.

Projekt Francouzsko-českých dnů byl úspěšný - díky všem studentům francouzského jazyka za jejich účast a pomoc.

2. května 2013

PhDr. Tereza Černá (gymnasiumkladno cz alt64 tereza cerna)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)