Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Jazykový kurz 2010 - ohlédnutí

"Hello, I´m Jonas and I did not have sex tonight. Do you want to know why?"

Nebojte, tento článek nemá se sexem nic společného. Dokonce ani nebude celý anglicky. Pouze jsem chtěl zužitkovat nově nabyté znalosti kvalitní prezentace: Základem je upoutat pozornost diváka hned na začátku. Kde jsem k tomu přišel?

Ve dnech 1. až 3. září jsme se, jakožto poslední ročníky našeho Gymnázia, zúčastnili jazykového kurzu, which was surely a pleasant way to begin the school year. Na výběr byla angličtina s rodilými mluvčími, na kterou se přihlásila drtivá většina účastníků, francouzština a němčina. Jelikož jsem stádní ovčan, přihlásil jsem se také na angličtinu, která se ukázala být velmi dobrou volbou.

Byli jsme – roughly according to our skills – rozřazeni do sedmi skupin, jež se v šedesátiminutových intervalech střídaly u jednotlivých lektorů, kterých se na nás přijelo podívat více než dost. Mít hodinové lekce možná nebyl úplně nejlepší nápad, jelikož se poté naše přestávky nekryly s přestávkami zbytku školy a docházelo tak k nevyhnutelným interferencím, jež byly některými domácími profesory i zahraničními lektory vykládány jako nekázeň, ale jednalo se o požadavek ze strany hostů, proti kterému při přípravě akce nebyl důvod protestovat.

Samotní lektoři byli velmi zkušení a, most importantly, jejich výklad se týkal věcí, které zajímaly je osobně, which is always better than just reading the facts from the books, byť by naše učebnice byly sebelepší. Kdo jiný vám lépe řekne o Ohiu, než člověk, který tam vyrůstal? Ale získání poznatků o cizích zemích nebo o prezentování názorů a projektů, což bylo zmíněno již v úvodu, byla jen jedna část kursu.

Tou další, kvůli které byly lekce uspořádány, byla konverzace, a té si každý, kdo měl zájem, užil v průběhu tří dnů více než dost. Bohužel, důležitá je ona část "kdo měl zájem". Jak vyplynulo z rozhovorů s lektory v restauraci po skončení páteční výuky, mnoho studentů se příliš nezapojovalo, což však mohlo souviset i s tím, že lidé z "horších" skupin nemuseli např. britskému přízvuku Leea vždy stoprocentně rozumět. Pokud se ovšem takový student nepřihlásí se žádostí o zpomalení, může se vyučující jenom těžko přizpůsobit. Lektoři si také neopomněli postěžovat na nedostatek informací ze strany školy právě ohledně schopností jednotlivých skupin a tvrdili, že je překvapily veliké rozdíly mezi skupinami, na což nebyli připraveni.

Já osobně bych však kurs zhodnotil jako dobrý start do nového roku, při kterém jsme dostali šanci si zábavnou formou procvičit své znalosti cizího jazyka. Kdo ji nevyužil, možná bude ještě litovat!

"Thank you for listening to my presentation about (sexual) English (inter)course. Do you have any questions?"

15. září 2010

Jonáš Vidra, bývalá O8.A (2011)

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)