Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Kinji Isobe - výtvarný workshop k japonským umělcem

V pondělí 18. 2. a ve čtvrtek 21. 2. 2008 jsme měli v hodinách výtvarné výchovy jedinečnou příležitost vstoupit do projektu japonského umělce Kinji Isobe "The Dialogue of Life". Je mi opravdu líto, že si zajímavý zážitek nemohli užít studenti ve všech hodinách, ale Kinji přijel jen na krátký čas.

Projekt, který začal během loňského léta v Japonsku, je zaměřen na představy, které mají mladí lidé o životě. Nejde však o představy racionální, ale pocitové, které je schopna vyjádřit malba a kresba různými formami.

Východní umění inspirované především zenem není možné představit v krátkém časovém úseku (a bohužel byl drobný problém i v Kinjiho angličtině). Maličko z něho snad do naší učebny výtvarné výchovy vstoupilo. A my, vycházející z historie evropské kultury, jsme něco jiného přidali.

V červnu minulého roku vytvořilo 30 dětí ve věku deseti let velkoplošnou malbu na japonském papíře formátu 50 x 1,50 m. Práce byla realizována na břehu řeky Narake, která má pro Japonce podobný symbolický význam jako pro nás Vltava. Děti měly pomocí barev vyjádřit pocity, které jim navozuje souznění s přírodou, vnímanou všemi smysly.

Práci, kterou děti vytvořily, rozdělil Kinji do formátů cca A3 a některé z nich přivezl do Čech.

Devadesátiminutový workshop byl rozdělen do několika částí.

Asi nejzajímavější pro naše studenty bylo seznámení s technikou japonské tušové kresby. Pohybem štětce lze vyjádřit všechny pocity - od těch nejpříjemnějším až po smutek, ale i zlobu. Důležité jsou také odstíny "černi", které se získávají mícháním tuše s vodou.

Závěrečná část výtvarné dílny spočívala v dotvoření práce japonských dětí našimi studenty. Někteří se zprvu bránili, protože měli pocit, že mohou něco pokazit. Ale výsledky byly výborné.

Kinji Isobe odveze práce našich studentů do Japonska, kde je v létě vystaví spolu s pracemi japonských studentů na stejném místě, kde vznikla původní malba, tedy u řeky. Fotografie, které budou nasnímány, nebudou jen prostou dokumentací projektu, ale stanou se jeho nedílnou výtvarnou částí.

Fotografie nám Kinji pošle a také se účastníkům workshopu vrátí zpět práce, které vytvořili! Těšíme se.

Kinji během svého pobytu vytvořil také fotografie prací japonských dětí v parku na břehu řeky Vltavy v Praze; myslím, že na Kampě. I to je součástí projektu, který spojuje výtvarné umění a přírodu.

Nenapíši asi nic nového, ale zdá se, že Japonci jsou opravdu uchváceni Smetanovou Mou vlastí a českou hudební klasikou... Kinji mi skvěle zanotoval část z Vltavy a říkal, že tahle hudba je součástí japonských školních osnov. Snad i toto bylo inspirací projektu.

Pokud byste se chtěli podívat na Kinjiho práce a projekty, zadejte do Googlu "Kinji Isobe" nebo navštivte jeho stránky. A třeba mu i napište!

3. března 2008

PaedDr. Zuzana Vlčková (volny cz alt64 zuzvlc)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)