Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Normandie a Bretaň 2017

Dne 25. září jsme se vydali dvoupatrovým autobusem vstříc francouzskému dobrodružství, které zahrnovalo spoustu turistických lákadel. Program byl naplánován opravdu pestrý, a na svoje si mohli přijít jak milovníci umění, tak historičtí nadšenci i lidé toužící po přírodních krásách.
První den nás čekala nejen náročná cesta, ale i první nezapomenutelné zážitky – třeba v Giverny, v zahradách a ateliéru Clauda Moneta, po jehož stopách jsme doputovali až do Rouen a Etretatu. Majestátná katedrála ve městě upálení Johanky z Arcu nebo bělostné útesy z impresionistických obrazů nám vynahradili zdlouhavou cestu z Kladna do Normandie.
Následující den byl ve znamení vylodění a silných emocí v muzeu Dne D v Arromanches, na americkém hřbitově nad Omaha Beach, nebo v Pointe du Hoc, kde jsou dodnes vybombardované krátery i zbytky bunkrů. Ve chvíli, kdy jsme stáli na plážích, kde zahynuly tisíce spojenců, procházeli se mezi bílými kříži nebo pozorovali oceán z nedobytných útesů, jsme si všichni uvědomili, jak vysokou cenu za mír mnozí zaplatili. V Bayeux jsme se pak vrátili zpátky do středověku, kde na nás čekala 70m dlouhá tapisérie s příběhy o Vilému Dobyvateli.
V druhé půlce zájezdu jsme se pomalu začali spouštět do Bretaně, na jejímž pomezí stojí tajemný klášter Mont – Saint- Michel. Podmračené počasí dodávalo místu mystickou atmosféru, umocněnou i duchovním zážitkem v podobě právě probíhající mše. Deštivá a drsná Bretaň se nám ukázala při přejezdu na mys Cap Fréhel, s vysokým majákem a vřesovištěm porostlými útesy. V nádherném městečku St. Malo jsme načerpali atmosféru večerního života v malých kavárničkách a restauracích při jedné z večeří.
S Bretaní jsme se rozloučili ve společnosti pravěkých menhirů a dalších megalitických staveb v Locmariaque a Carnacu, a zakotvili v hlavním městě Bretaně Rennes.
Týden utekl jako voda, a najednou jsme mířili zpátky domů s malými zastávkami v kouzelném středověkém městě Vitré a ve věhlasné katedrále v Chartres.  Náš velmi náročný a na zážitky bohatý výlet skončil dopoledne 1. října.
Děkujeme všem účastníkům zájezdu za vzorné chování a pevně doufáme, že si odnesli nezapomenutelné vzpomínky.

Foto: Tereza Černá, Ondra Pekárek, Tadeáš Žak

Fotografie uvidíte na facebookových stránkách naší školy. Facebook

10. října 2017

PhDr. Tereza Černá (gymnasiumkladno cz alt64 tereza cerna)
Mgr. Adéla Vaníková

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)