Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Francouzsko-české dny 2015

I letos se studenti francouzského jazyka naší školy účastnili Francouzsko-českých dnů pořádaných Francouzsko-českým klubem v Kladně.

Francouzské dny začaly slavnostním zahájením a Francouzským trhem. Letos potřetí do Kladna přijeli francouzští trhovci, a tak studenti mohli v rámci francouzských trhů ochutnat tradiční pochutiny a delikatesy z Francie, například sýry, salámy, paštiky, uzeniny, bretonské palačinky, a ti plnoletí i francouzská vína. V rámci trhů si poslechli i koncert skupiny Bran, jejíž hudba vychází ze starých bretaňských lidových motivů.

Další možností setkat se s Francií byla přednáška Fabiena Vautrina s názvem Zapomeňte na Paříž, 10 nej míst Francie, která se konala ve Francouzsko-českém klubu. Fabien ve své prezentaci představil mnoho zajímavých míst země galského kohouta, která rozhodně stojí za to vidět.

Další zajímavou akcí, kterou mohli studenti navštívit, bylo divadelní představení hry Podnájem na bulváru Courteline v divadle Lampion.

Ti, kteří se chtěli dozvědět něco více o Francii, si přišli poslechnout přednášku studentů francouzského semináře na téma: Když se řekne Francie. Přednáška začala blokem o francouzských klišé i s malou divadelní ukázkou. Posluchači se také dozvěděli mnoho o francouzské módě, o Bretani nebo jižní Francii, o populárním sportu pétanque nebo třeba o francouzské gastronomii, kdy měli možnost i něco dobrého ochutnat. Další zajímavou částí přednášky byla francouzská hudba, během které Elsa Nováková a Marek Caithaml zahráli některé známé písničky na piano. Přednáška byla doplněna mnoha fotografiemi, ukázkami a videoklipy. Studentům se přednáška opravdu povedla a za jejich nadšení a výborné zpracování jim patří velké poděkování. Letos si přišli přednášku poslechnout i žáci tří kladenských základních škol, kteří se učí francouzský jazyk. Vystoupení našich studentů se jim moc líbilo a snad je i motivovalo do dalších studií francouzštiny.

Jednou z možností setkat se s francouzskou kulturou byla také filmová představení. Tentokrát se promítaly dva francouzské filmy v původním znění s českými titulky. První byla komedie Co jsme komu udělali (Qu’est-ce qu’on a fait au bon Dieu), druhým pak byl film o slavném módním návrháři Yves Saint Laurentovi (Saint Laurent). Třetí film byl kreslený film pro děti Pírkovo dobrodružství (Gus, petit oiseau, grand voyage) v českém jazyce.

Studenti také zašli ochutnat francouzské speciality do restaurace Staré Kladno.

Projekt Francouzsko-českých dnů byl úspěšný – díky všem studentům francouzského jazyka za jejich účast a pomoc.

21. října 2015

PhDr. Tereza Černá (gymnasiumkladno cz alt64 tereza cerna)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)