Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Francouzsko-české dny 2009

Letos proběhl na naší škole již čtvrtý ročník Francouzsko-českých dnů pořádaných Francouzsko-českým klubem v Kladně, kterými se naši studenti francouzského jazyka zapojili do celosvětových březnových Dnů Frankofonie. Na projektu letos pracovali zejména studenti francouzských seminářů.

Francouzské dny byly zahájené konferencí-debatou s názvem Entropa aneb jak se vidíme? Studenti se inspirovali Entropou Davida Černého a připravili si pohled na francouzské stereotypy. Do diskuze se se svými postřehy zapojily i dvě francouzské studentky, které v České republice studují v rámci studentského programu ERASMUS. Bylo zajímavé pro Čechy i Francouzky sledovat, jak nás vnímají ostatní, a která klišé nás jako národ nejvíce charakterizují.

Další akcí byl happening s názvem Francie v ulicích města. Studenti se, stejně jako vloni, i přes nepřízeň počasí, snažili přinést alespoň trochu francouzské atmosféry do ulic Kladna.

Promítání francouzského filmu s názvem Ensemble, c'est tout (Prostě spolu) v původním znění s titulky ze současné Francie proběhlo v kině Hutník.

Rendez-vous s francouzskou gastronomií, kde jednotlivé regiony byly představeny prostřednictvím jejich gastronomických specialit, bylo v kompletní režii studentů. Studenti byli přednášejícími i posluchači současně. V rámci projektu proběhly prezentace vybraných francouzských regionů i s promítáním. Studenti semináře připravili ochutnávku francouzských regionálních specialit, takže bylo možné ochutnat například tarte aux pommes, choucroutte, crepes, fondu savoyarde nebo Cidre.

Ti, kteří uvažují o studiu ve Francii, si přišli poslechnout do Francouzsko-českého klubu přednášku s besedou Pojeďte studovat do Bourgougne. Partnerský kraj Středočeského kraje, kraj Bourgogne nabízí každý rok možnost jet studovat do Bourgogne studentům gymnázií i vysokých škol. Ředitel Maison de Bourgogne v Praze Franck Rousselet pohovořil o možnostech studia ve Francii.

Projekt Francouzsko-české dny byl úspěšný a díky všem studentům francouzského jazyka za jejich účast a pomoc během Francouzských dnů v Kladně.

Účastníci projektu:

Další fotky naleznete ve fotogalerii

Díky!

21. dubna 2009

PhDr. Tereza Černá (gymnasiumkladno cz alt64 tereza cerna)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)