Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Projekt Inkluze 2008

Nápad uskutečnit tento rozsahem nevelký, ale určitě zajímavý projekt, se zrodil letos v létě ve mlýně v Otvovicích. Navázal volně na dřívější společné akce. Ve mlýně žije paní učitelka z Korálku Zuzana Hrubá se svým mužem muzikantem. Byli ochotni poskytnout nám zázemí. Při průzkumu mlýnice jsme našly s paní učitelkou Zuzkou objekty, které přímo vybízely k dalšímu zpracování. A tak jsme vymyslely, že by z nich mohli vytvořit společné dílko žáci z Korálku a z našeho gymnázia.

Tak jsme 19. 9. v osm ráno společně vyrazili vlakem do Otvovic. Byla zima, ale naštěstí nepršelo (i když i na tuhle alternativu jsme byli připraveni). Po příjezdu nás čekala vytopená místnost zvaná "krbovka", kde jsme si dali čaj a kávu a "oťukávali se". Pak jsme z mlýnice vytáhli objekty (válce z tuhého kartonu) a začali je pilami porcovat. Naším cílem bylo vytvořit společné dílo, které se bude skládat z jednotlivých válců, barevně pojednaných všemi zúčastněnými (jednotlivci, dvojicemi i skupinkami).

Kluci zpočátku vypadali, že se jim do ničeho nechce, ale pak zapracovali, jak pilou, tak barvami. Před polednem se na nás přišli podívat i žáci z otvovické ZŠ, protože i tato škola spolupracuje s Korálkem. Společníky nám po celou dobu akce byli huculská kobylka Lady, dvě ovce, pes Rocky, koťátko a kocour. Po poledni se klukům podařilo rozdělat oheň a opekli jsme si výborné špekáčky. Výtvarná práce pak ještě pokračovala a kolem třetí hodiny jsme se mohli vyfotit u společného díla. Nejsme na fotce z různých důvodů všichni, ale je tam většina. Pak jsme společně uklidili a zahřáli se zase v "krbovce". Únavu jsme cítili, ale snad se společná práce podařila.

Zcela záměrně neuvádím, kdo ze zúčastněných žáků byl z gymnázia a kdo z Korálku. Jedná se totiž o projekt, jehož cílem je ve společných aktivitách stírat rozdíly.

Motto Korálku: Dosáhnout u handicapovaných žáků takového stupně výchovy a vzdělání, aby mohli být zařazeni v co největší míře do života zdravé populace..

Ráda bych poděkovala všem zúčastněným za jejich vklad do projektu a pevně věřím, že nebyl poslední. Zájemce o další spolupráci z řad studentů naší školy prosím, aby mne kontaktovali.

Termín inkluze - asi budete spíše znát dříve používaný termín integrace, který se ale trochu posunul. Je to nový způsob přemýšlení o tom jak, kde a s kým mohou lidé s poškozením studovat, pracovat a žít. Tento nový způsob myšlení vyústil v posun od fokusu na péči a léčbu k zaměření se na podporu účasti, rozvoj schopností, přizpůsobení okolí a budování vztahů. Je zjevné, že sociální prostředí nebo případné vyloučení z něho znamenají často větší překážku než postižení samo. (Z internetu)

27. září 2008

PaedDr. Zuzana Vlčková (volny cz alt64 zuzvlc)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)