Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Čtenářský maraton 2007

Bylo několik minut před osmou hodinou. V učebně 29 zbývalo umístit lampu k osvitu knih a špiček nosů předčítajících. Do školy se trousili poslední příchozí bombardováni havraním křikem. Měl začít druhý ročník literárního maratónu - večera, kdy se čte na dobrou noc, dokud nezačne svítat.

Většina předčítajících se spolehla na své knihovny, vytáhla z nich své oblíbené autory a nechala je promluvit. Výběr byl všelijaký, však zpravidla se zůstávalo u ověřených kusů literatury domácí i zahraniční.

Z nejzajímavějších ukázek lze jmenovat román Něco se stalo od Josepha Hellera (Jaroslav Minařík), Citadelu pana pilota Exupéryho (Honza Smyčka) či básně Charlese Bukowského (Marek Chalupa).

K celkově dobré náladě přispěl i Jirotkův Saturnin (Jarek Smělý) a povídky Šimka a Grossmana (Láďa Šíma).

Jedním z dalších bylo komponované pásmo na téma Boris Vian. Trojice obdivovatelů tohoto autora (Jindřich Libovický, Pavel Čermák, Petr Kříž) zařadila četbu povídky Instalatér a ukázku z románu Červená tráva. Poslední bod jejich výstupu - román Pěna dní - byl uveden pocity z této knihy přeměněnými do autorské písně.

Ti nejodvážnější se představili se svojí vlastní tvorbou. Pan Marek Chalupa v sobě nezapřel beatnického ducha při přednášení svých vlastních písňových textů. Tvůrčí přetlak Vítězslava Horáka a nedostatek vhodného materiálu jej dohnaly k napsání Ódy na pytlík od svačiny na pytlík od svačiny. Svou netradiční detektivní povídku plnou osobitého humoru předvedl Marek Nedvěd. Slyšeli jste snad, že by někdo někdy spolkl teploměr? Husí kůži se publiku pokusili nahnat surrealisté z blízké Prahy, na jejichž temné básně byla krátká i naše lampička. Nemohla chybět prezentace zavedeného školního spisovatele a žurnalisty Romana Hájka, který předvedl, že psaní mu opravdu není cizí. Na školním fóru měl největší ohlas Jindřich Libovický se sociálně kritickým sci-fi dílkem Kult pečiva.

Pro dokreslení atmosféry večera nutno dodat, že průběh noci zpestřily i literární pokusy některých profesorů, zvuk piána o přestávkách, příspěvek paní uklízečky a skoro v úplném závěru filmová projekce.

Bylo několik minut po osmé hodině. Množství venkovního světla již dovolovalo lampu zhasnout. Havrani zrovna snídali ve svých hnízdech a svým křikem bombardovali poslední odchozí.

22. března 2007

Jindřich Libovický, bývalá O8.A (2007) (seznam cz alt64 jlibovicky)
Jaroslav Minařík, bývalá 4.C (2007) (seznam cz alt64 minarik jaroslav)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)