Úvod | Aktuálně | Výuka | Úspěchy | Přijímačky | Fotogalerie | Fórum | Projekty | Různé | English
Byli jsme před Norimberkem, budeme i po něm

V pátek 16. 12. 2005 se v rámci výuky cizích jazyků, především němčiny, zúčastnila skupina čtyřiceti studentů zájezdu do Norimberku, na který přispěla i Rada rodičů při gymnáziu. Cílem zájezdu bylo poznávání reálií sousední země a prožití předvánoční atmosféry jednoho z bavorských měst. Zájezd byl naplánován bohužel na den, kdy byly hlášeny silné vichřice. V praxi to vypadalo tak, že při prohlídce města silně pršelo a zpáteční cestu provázel velký vítr a sněžení. I přes špatné počasí splnil poznávací zájezd svůj cíl a určitě nebude posledním. Další chystaný zájezd by měl proběhnout v jarních měsících tohoto roku.

Ten norimberský proces, pokud si dobře pamatuji, byl zrovna v den, kdy po českých sídlištích pochodovaly popelnice v područí větru a stromy se až příliš ochotně skláněly k zemi. Zkrátka počasí tak akorát na draka.

V takovém nečase snad může za humny vyrazit jen blázen. Jenže skupinku vybraných studentů kladenského gymnázia nemohlo odradit zřejmě nic. Navíc, když jsme byli ujištěni, že cesty jsou sjízdné a že v autobuse je navíc teplo, nemělo smysl dále se zdržovat.

Pravda - vyhřátý autobus nakonec zapříčinil, že se nikomu do chladem sevřeného Norimberku příliš nechtělo. Výklad při společné procházce po pamětihodnostech města se musel zkrátit jen na ty nejdůležitější poznatky, protože drkot chrupu zabraňoval přednášejícím v zřetelné artikulaci.

Naším hlavním cílem byla návštěva domu věhlasného malíře Albrechta Dürera. Prohlídku po domě, jenž bych - nebýt ovšem odkazu slavného umělce - nazval zcela normálním, jsme absolvovali spolu s jeho ženou, přes pět set let starou paní Agnes (aby se někteří nepozastavovali nad tímto faktem, dodám, že to byl tak trochu renonc). Ta svou bryskní němčinou nejenže vyprávěla o životě svého muže, ale stačila si i postěžovat na výdobytky moderní civilizace.

Zbylou hodinu po společné prohlídce si každý mohl užít po svém. Je pravda, že nejvyhledávanějším norimberským atributem se pro většinu z nás stalo teplo v různých formách a že jsme se opravdu upřímně všichni těšili na náš vyhřátý autobus, přesto si však troufám tvrdit, že se náš norimberský proces vydařil.

5. ledna 2006

Jindřich Libovický, bývalá O8.A (2007) (seznam cz alt64 jlibovicky)
Roman Hájek, bývalá O8.A (2007) (centrum cz alt64 romanhajek)

Fotografie

Alpiq
generální partner školy

Sambar sport
sponzor školy

© Gymnázium Kladno 2004-2024
Kontakty    Partneři    Webmasteři    Novinky    Vyhledávání (pre-alfa)